Even voorstellen: Lotte Hogeboom

Wie ben je en wat is jouw achtergrond?

Mijn naam is Lotte Hogeboom, ik ben beleidsadviseur bij de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd. Dit doe ik gedetacheerd vanuit DSP-groep, een onderzoeks- en adviesbureau in Amsterdam. Naast mijn werk voor SBJ ben ik dus ook actief voor andere projecten en voer ik (beleids)onderzoek uit, voornamelijk in het sociaal domein en de zorg. Ik ben opgeleid als socioloog en probeer patronen in complexe maatschappelijke problemen te herkennen en te doorbreken.

Waarom vind jij het belangrijk actief te zijn voor de SBJ?

Ik heb in mijn werk veel expertise en kennis opgebouwd over de organisatie van zorg en
dienstverlening. Ik heb me bijvoorbeeld verdiept in thema’s als integrale samenwerking, de inzet van ervaringsdeskundigheid en mantelzorg. Ik hield me tot nu niet specifiek bezig met jeugdhulp en jeugdbescherming. Maar ik zie de druk op professionals om het goed te doen, de werkdruk, de personeelstekorten en de wachtlijsten. En het recent verschenen rapport Eenzaam Opgesloten raakte mij diep. Dat alles maakt me gedreven om me in te zetten voor een betere jeugdzorg.

Wat ga je de komende periode als beleidsadviseur doen, waar ligt je focus en waar kijk je het meeste naar uit?

Mijn takenpakket als beleidsadviseur bij SBJ is divers. Ik werk nauw samen met de bestuursleden en andere collega’s, waarbij mijn focus ligt op het overbrengen en inbrengen van de visie van professionals in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd. Ik ben inhoudelijk betrokken, pak organisatorische en praktische taken op waar dat nodig is, en ik bouw mee aan SBJ als samenwerkingsverband tussen de elf beroepsverenigingen in het brede jeugddomein. Ik kijk er naar uit om samen op te trekken met professionals, en te zorgen dat hun stem meeweegt bij de hervormingen van de jeugdzorg. Want die stem is wat mij betreft onmisbaar.