Even voorstellen: Nathalie Wils, stuurgroeplid SBJ

Wie ben je en wat is jouw achtergrond?

Sinds een kleine twintig jaar werk ik als kinder- en jeugdpsychiater, de laatste tien jaar ook als directeur behandelzaken. De eerste periode werkte ik in het primaire zorgproces, waarbij ik me ook bezighield met de opzet van het landelijk onderwijs voor kinder- en jeugdpsychiaters. Al snel kwamen daar managementtaken bij en in 2013 rondde ik mijn Master of Health Business Administration af. De afgelopen jaren ben ik actief geweest in het netwerkteam van BEN Brabant en Zeeland, waarbij het gelukt is intersectoraal en met gemeenten, ouders en jeugdbescherming een lerend netwerk op te zetten. Binnen het waardennetwerk Gezond Opgroeien van de Nederlandse GGz heb ik de portefeuille onderwijs met als doel de verbinding tussen onderwijs en zorg te versterken. Mijn drijfveer is altijd geweest om op individueel niveau goede en warme patiëntenzorg te bieden en daarnaast ook te streven naar structurele verbeteringen waardoor die goede zorg voor meer mensen beschikbaar komt en/of medewerkers die beter en makkelijker kunnen leveren. Die drijfveer bracht me waar ik nu sta en o.a. ook in het afdelingsbestuur van de afdeling Kind & Jeugd van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. De afgelopen periode heb ik steeds meer belangstelling gekregen voor ethiek en samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat we beter kunnen samenwerken als we elkaars waarden en drijfveren beter begrijpen. Dit aspect geldt wat mij betreft ook voor de SBJ en zal ik dus meenemen in mijn rol.

Waarom vind jij het belangrijk actief te zijn voor de SBJ?

Het is een voorrecht dat we als professionals de mogelijkheid hebben mee te denken in politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Professionals maken de verandering, dus de verbinding met hen is essentieel voor elke ontwikkeling. Het is belangrijk dat we daarin als samenwerkende beroepsverenigingen ook verantwoordelijkheid nemen. Daar wil ik graag aan bijdragen. Tegelijk gaat het om ingewikkelde vraagstukken, die soms ook al lang bestaan . Samenwerking over domeinen is, zeker ook in de jeugdzorg, al lange tijd een complexe uitdaging; tegelijkertijd zijn de verwachtingen politiek en maatschappelijk hoog. Ik hoop dat de SBJ hierin een verbindende, maar ook agenderende rol kan spelen. Ik wil in mijn rol een bijdrage leveren aan het verbinden van de verschillende belangen, waarmee we enerzijds vernieuwend kunnen zijn en anderzijds al te hooggespannen verwachtingen en uit elkaar lopende belangen zullen moeten managen. Met elkaar haalbare plannen maken om de jeugdzorg te verbeteren, dat is mijn doel.

Wat ga je de komende maanden als stuurgroeplid doen, waar ligt je focus en waar kijk je het meeste naar uit?

De komende maanden staan in het teken van kennismaken. Mijn rol kan ik pas goed uitvoeren als ik ieders uitgangspunten en wensen goed ken en we elkaar weten te vinden. Mijn eerste stap is het nieuwe landelijke veld beter te leren kennen en daar kijk ik vol nieuwsgierigheid naar uit. Altijd zal voor mij het collectieve belang en de collectieve ambitie voorop staan om de zorg voor jongeren, ouders en hun netwerken, en met name de zorg voor de meest kwetsbaren, beter te regelen. Dat betekent o.a. verdere uitvoering van de hervormingsagenda jeugd, zodat we de schaarste het hoofd bieden en een goede balans vinden tussen verminderen van de vraag door maatschappelijke verandering en beantwoorden van de vraag op vernieuwende manieren.