Wie ben je en wat is jouw achtergrond?
Mijn naam is Christel Eijkholt. Ik woon in het prachtige Haarzuilens in Utrecht, samen met mijn partner en nog één dochter thuis; de andere dochters studeren in Rotterdam. Rode draad in mijn loopbaan is altijd het werken met opgroeiende kinderen en hun ontwikkeling geweest, vanuit een kinderrechtenperspectief. Ik ben sociaal pedagoog met een passie voor pedagogiek, ontwikkeling en educatie vanuit de pedagogische basis. Met een master in Global Education, vervulde ik eerst diverse internationale functies, zoals thematisch specialist voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties. Na mijn definitieve terugkeer naar Nederland in 2011 werd ik programmadirecteur van Stichting Het Kinderopvangfonds. Met dit fonds zijn veel activiteiten ontplooid op het gebied van integrale voorzieningen voor kinderen, op het snijvlak van – en puttend uit de samenwerking met de diverse sectoren kinderopvang, jeugdhulp en onderwijs.
Van 2017 tot 2022 was ik als PhD-onderzoeker verbonden aan Universiteit Utrecht, afdeling Pedagogiek en Jeugd in Diverse Samenlevingen. Ik promoveerde in 2022 op het onderwerp Kinderrechten en Burgerschap binnen pedagogische voorzieningen voor jonge kinderen. Sinds 2021 werk ik als zelfstandig (beleids)onderzoeker en adviseur voor bureau The Oaktree met opdrachten in het brede jeugd-domein. Ik ben actief en betrokken bij tal van pedagogische en sociale vraagstukken: ontwikkeling van kinderen, kinderopvang, de impact van personeelstekorten, kwaliteit, kinderrechten, diversiteit en inclusie, thuiszitters-problematiek, leefbaarheid in de wijk, jeugdhulp. Sinds 2023 zit ik in het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO), en van daaruit ben ik betrokken geraakt bij de SBJ.
Waarom vind jij het belangrijk actief te zijn voor de SBJ?
De belangrijkste les die ik tijdens mijn loopbaan heb geleerd is wel: samenwerking is vaak geduldig op papier en in de praktijk enorm complex; maar juist ook essentieel voor wérkelijke vooruitgang. Ik geloof in participatieve principes en ruimte voor verschillende perspectieven. Door die te verbinden kun je uiteindelijk effectiever en efficiënter je doelen bereiken. En de doelen van de SBJ zijn ambitieus! De beroepsverenigingen delen een gevoel voor urgentie om de jeugdhulp snel en grondig te verbeteren en dragen daar graag aan bij. Onze professionals willen goede zorg verlenen aan kinderen, jongeren en hun gezinnen die dat nodig hebben.. Daarvoor is ruimte voor de professionals nodig, drempels in het systeem wegnemen die tot andere prikkels uitnodigen of leiden tot onnodige administratie, kosten en bureaucratie.
Mijn ervaring, diplomatie, en vermogen om samen te werken met diverse belanghebbenden, wil ik graag inzetten om bij te dragen aan positieve veranderingen in het brede jeugdveld. Het werken vanuit een integrale benadering is voor mij een absolute basis, liefst vanuit een overstijgende visie op inhoud en in nauw contact met de praktijk en de mensen om wie het draait en die het werk verzetten. Met steeds die rode draad, kinderrechten en het belang van het goed en liefst vraaggestuurd hulp verlenen aan jeugdigen en hun gezinnen , voor ogen. De Hervormingsagenda Jeugd is een mooie basis, maar nu komt het erop aan. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.
Wat ga je de komende maanden als bestuurlijk vertegenwoordiger doen, waar ligt je focus en waar kijk je het meeste naar uit?
Natuurlijk zullen deze eerste maanden in het teken staan van kennismaken; niet alleen met het enthousiaste team van de SBJ, maar ook met de verschillende beroepsgroepen die de SBJ vertegenwoordigt, en hun perspectieven. En natuurlijk kennismaking met de andere vier afgevaardigden in de vijfhoek (Rijk, gemeenten, zorgaanbieders en clientorganisaties) en hun verschillende standpunten en belangen. Ik wil me ervoor inzetten dat de uitwerking van gemaakte afspraken in de Hervormingsagenda ook daadwerkelijk leiden tot significante verbeteringen in de zorg voor kinderen, jongeren en gezinnen. Essentieel daarbij is dat meer ruimte voor professionals gecreëerd wordt om kwaliteit te blijven leveren, en zich te kunnen blijven ontwikkelen. Accountability en verantwoording van zorg is belangrijk, maar moet bijvoorbeeld niet leiden tot nog meer administratieve lasten – die zijn namelijk al zo hoog. Uiteindelijk hebben we één gezamenlijk belang: het mogelijk maken dat kinderen en jongeren veilig en gezond opgroeien in onze snel veranderende wereld met alle uitdagingen die dat met zich meebrengt. Eén van de instrumenten daarvoor is de inzet van stevige multidisciplinaire teams met de juiste expertise, tijd en mandaat voor professionals, zodat tijdig opschalen maar ook afschalen van hulp plaats kan vinden.