Brief – Zorgen over vertraging Hervormingsagenda Jeugd door demissionair kabinet

Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd en cliëntenorganisaties stuurden een brief naar de Tweede Kamer. De belangrijkste boodschap: ‘Ga op volle kracht door met de uitwerking van de Hervormingsagenda Jeugd’.

Vera Naber is voorzitter sectie Jeugd bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en vertegenwoordigt de SBJ: “Vertraging of stilstand in afwachting van een nieuw regeerakkoord is het slechtst denkbare scenario voor de jeugdsector. Verdere vertraging is funest voor kinderen, jongeren en gezinnen, én voor een sector die al met zeer grote problemen kampt.”

De partijen geven in de brief aan het ook onverantwoord te vinden om de voor 2025 ingeboekte (extra) bezuiniging van 511 miljoen euro door te zetten, zeker nu er nog geen begin van een invulling is voor dit bedrag. Een structurele oplossing hoort vooral thuis in een nieuw coalitieakkoord. Vera Naber: “Professionals in het jeugdveld zien hun al complexe werk dan nog ingewikkelder worden, met alle risico’s van dien. Het verloop onder personeel is nu al een probleem en dat zal dan alleen maar toenemen. We moeten juist streven naar meer werkplezier en minder werkdruk voor professionals, zodat zij vanuit hun professionele autonomie en deskundigheid, samen met jongeren en ouders de beste keuzes kunnen maken.”

De brief wordt ondertekend door een brede coalitie van organisaties die actief zijn in het jeugddomein: cliëntenorganisaties MIND en Ieder(in), brancheorganisatie BGZJ en de Samenwerkende Beroepsorganisaties Jeugd (SBJ): AJN, BPSW, BV Jong, FVB, LHV, LVVP, NIP, NVK, NVO, NVvP en V&VN.

Brief-Driehoek-tbv-WGO-Jeugd-29-januari-2024-1-1 Download